centraal zenuwstelsel


centraal zenuwstelsel 1.0

deel van het zenuwstelsel dat alles aanstuurt, bestaande uit de hersenen en het ruggenmerg

Algemene voorbeelden


Het centrale zenuwstelsel (de hersenen en het ruggemerg) ligt opgeslagen in, en wordt beschermd door de wervelkolom. Er is geen enkele functie in ons lichaam die geen directe relatie heeft met dit orgaan.

http://www.chiropractie.nl/

Multiple sclerose (MS) is een ontstekingsziekte van het centraal zenuwstelsel waarbij het myeline in de hersenen wordt beschadigd.

http://www.luc.ac.be/biomed/onderzoek/Multiple_sclerose.asp

Beide substanties ("substance-P" en serotonine) worden niet alleen in het centraal zenuwstelsel (CZS) gevonden, doch ook in de cellen van het vegetatieve zenuwstelsel (VZS), waarmee het bewijs geleverd is, dat de pijnbeleving niet alleen somatisch is op grond van een lichamelijke bevinding, maar ook vegetatief, functioneel teweeg gebracht en onderhouden wordt alsook manueel positief beïnvloed kan worden.

http://www.gosmt.nl/Tekst/literatuurstudie.htm

centraal zenuwstelsel 2.0

plaats van waaruit alles bestuurd of aangestuurd wordt

Betekenisbetrekking


metonymie
Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

Algemene voorbeelden


Destiny is trouwens heel wat meer dan alleen maar een ruimtelaboratorium. Het moet immers ook dienst doen als centraal zenuwstelsel van het IR. Het zal onder andere de omgevingsfactoren onder controle houden en ervoor zorgen dat temperatuur, vochtigheid, zuurstof en elektriciteit op peil blijven.

http://www.xs4all.be/~dvdavid/mag_science/Ruimte/mag_science.20010208175013.nl.html,

Neem het computercentrum in Gaza, het centrale zenuwstelsel van de overheid. Hier kwam alle informatie over de Palestijnen samen - informatie die direct naar de centrale computer in Tel Aviv ging.

NRC,

De computer waakt dag en nacht vanuit het centrale zenuwstelsel in Ruinen over de grondwaterstand.

Meppeler Courant,